Autokosten berekenen, hoe doe je dat?

Om een goede vergelijking te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat een auto precies kost. Dit klinkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 85% van de autobezitters geen idee heeft wat hun auto eigenlijk kost per jaar. Op zich begrijpelijk want autokosten zijn niet allemaal direct zichtbaar. Om een goede vergelijking te maken, zetten we ze voor je op een rijtje.

Autokosten berekenen, hoe doe je dat?
Voor een goed inzicht in de verschillende autokosten is het slim om zelf een berekening te maken. Ga uit van de kosten op jaarbasis en deel dat later door 12 om de kosten per maand te kunnen vergelijken.

De autokosten bestaan uit:

Afschrijving
Dit is het verschil tussen de aanschafkosten en de (indicatieve) verkoopprijs. Dit bedrag deel je door het aantal jaren dat je met de auto hebt gereden totdat je hem verkoopt. Zo krijg je het jaarbedrag.

Motorrijtuigenbelasting
Het bedrag voor een personenauto is afhankelijk van de brandstofsoort, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. Op de website van de Belastingdienst kun je dit jaarbedrag berekenen.

Verzekering
Hoe is je auto verzekerd? En wat kost deze verzekering jou op jaarbasis?

Onderhoud
Dit zijn alle kosten voor reparaties (slijtagereparaties en tijd- of kilometergebonden reparaties), onderhoudsbeurten en bandenwissels op jaarbasis. Op www.carsom.nl kun je bijvoorbeeld laten uitrekenen welke onderhoudskosten je de komende jaren kunt verwachten voor jouw auto.

Pechhulp
Wat betaal je per jaar aan pechhulp?

Eventuele financieringskosten
Als je geld leent om een auto te kopen, wat betaal je dan per jaar aan rente?

Deze bedragen tel je bij elkaar op en deel je door 12. Je weet nu wat je minimaal per maand kwijt bent aan je auto. Je houdt altijd het risico van onverwachte hoge onderhoudskosten aan je auto. Neem daarom een bedrag in je berekening op voor onvoorziene uitgaven. Dit bedrag vergelijk je nu met de maandelijkse private leasetarieven.

(Uiteraard bestaan de autokosten ook uit kosten voor de brandstof. Voor de vergelijking laten we deze kostenpost buiten beschouwing omdat dit bedrag niet is inbegrepen in de private lease tarieven. Voor jezelf kun je wel bekijken hoe zuinig je huidige en nieuwe auto rijden.)

Was dit artikel nuttig?